آموزش دهید چیزی جدید از کاشی شور اخیرا؟ ما درخواست کردیم، شما پاسخ دادید

ساختمان دارالفنون، هشتاد سال برجا بود و ۱۳۰۸ خورشیدی، باآنکه همچنان قابل استفاده بود، تخریب شد. این کورهها در اوایل دهه ۱۴۰۰ متداول شد و همچنان مورد استفاده قرار گرفت تا زمانی که فن آوری جدید در اواخر دهه ۱۸۰۰ جایگزین آن شد. در آغاز دوران مغول و تیموری، منطقهٔ بجنورد نیز مورد آسیبها و خسارات فراوانی واقع شد. قطعیهای مکرر گاز در مناطق مختلف و ورامین تهران مشکلات فراوانی را برای کارخانه های آجرپزی ایجاد کرده است. هرچند دارالفنون از همان نسل نخست، شوق فراگیری علوم و معارف جدید به سبک اروپایی را در دانشآموزان برمیانگیخت، اما تفاوت آشکاری میان نسلهای اولیه و دانشآموختگان بعدی مشهود بود؛ بهواسطه آموزش دیدن در دارالفنون و آشنایی روزافزون با ایدههای ملیگرایانه و تفکرات روشنفکرانه اندیشهمندان قرن هجدهم فرانسه، همچنین شرایط سیاسی کشور در عهد ناصری، نسلهای بعدی دانشآموختگان دارالفنون، گرایشهای ناسیونالیستی و روشنفکری بیشتری داشتند و نسبت به شرایط سیاسی و اجتماعی ایران بیشتر آگاه بودند. از آن پس، دانشآموختگان دارالفنون، همواره از اثرگذارترین افراد در فضای سیاسی و اجتماعی ایران بودند. صحن اصلی مسجد هم به عنوان یک میدان محلی عمل میکند؛ مردم پس از عبور از قسمتهای مختلف وارد صحن میشوند و تعاملات اجتماعی در آنجا صورت میگیرد. استخراج از محل دفن زباله به عنوان یک راه حل برای مقابله با انتشار طولانی مدت متان و کاهش آلودگی محلی در نظر کاشی فیروزه ای گرفته میشود.

با شروع شورش موریسکو در سال ۱۵۶۸، کار به مدت ۱۵ سال متوقف شد. بر پایه سرشماری پستانداران در سال ۱۳۹۴ جمعیت ۳ گونه کل و بز، قوچ و میش و آهوی ایرانی در مناطق چهارگانه استان بالغ بر ۲۵۰۰۰ رأس گزارش شده است. الماس همچنین دارای استحکام بالا، مقاومت در برابر سایش خوب و ضریب اصطکاک کم است. سالنهای نمایش و غذاخوری نیز در ضلع جنوبی قرار دارند. در ضلع شرقی و پشت کلاسها چندین مغازه ساخته بودند که وزارت علوم و معارف در بالاخانه آنها مستقر بود. مشهورترین دانشآموخته نسل اول دارالفنون، محمدحسنخان صنیعالدوله معروف به اعتمادالسلطنه بود که پس از تحصیل در دارالفنون و سپس در فرانسه به ریاست دارالترجمه همایونی رسید و مترجم مخصوص ناصرالدینشاه و وزیر انطباعات (چاپ و نشر) شد. ۱۳۰۸ (۱۳۴۸ قمری)، هشتاد سال پس از فعالیت، ساختمان مدرسه به دستور اعتمادالدوله وزیر وقت معارف تخریب و ساختمان کنونی با نقشهٔ مهندسی روسی ساخته شد. در آن سال، میرزایحییخان اعتمادالدوله قراگزلو وزیر معارف وقت ساختمان اولیه را در هم کوبید و با نقشه و نظارت نیکلای مارکف، مهندس روس مقیم ایران، ساختمان امروزی را به جای آن ساخت. این دانشآموختگان آشنا با علوم و معارف جدید اروپایی وارد اجتماع شدند. پس از انقلاب مشروطیت و با ورود معلمان فرانسوی، کارهایی اساسی برای بازسازی جایگاه علمی دارالفنون آغاز شد و ۱۲۸۵، «آییننامه مدرسه دارالفنون» تدوین شد، که براساس آن، سال تحصیلی از شهریور هر سال آغاز و خرداد سال بعد پایان مییافت.

از تأسیس کتابخانه مبارکه دارالفنون تا ۱۳۵۷، نام کتابخانه دارالفنون چنین بودهاست. اعتضادالسلطنه، عموی ناصرالدین شاه، مشهورترین رئیس دارالفنون و رضاقلیخان هدایت مشهورترین ناظم دارالفنون بودند و زمان مدیریت آنها، دوران درخشان دارالفنون بودهاست. بسیاری از دانشآموختگان دارالفنون وارد فعالیتهای سیاسی شده و در جنبش مشروطه مشارکت اثرگذاری داشتند: صنیعالدوله و احتشام السلطنه، نخستین و دومین رئیسان مجلس شورای ملی، و میرزا جهانگیرخان، روزنامهنگار و مدیر روزنامه اثرگذار صور اسرافیل از دانشآموختگان دارالفنون بودند. با گذشت از یک سال از استبداد صغیر و به توپ بسته شدن مجلس و در پی دعوت آقانجفی و حاج آقا نورالله نجفی اصفهانی از ضرغام السلطنه نیروهای بختیاری خود را به اردوگاه باغ ابریشم رساندند. جانشین پولاک در دارالفنون، یک پزشک هلندی بود که پیش از آن در عثمانی خدمت کردهبود. یک کتابدار، یک آجودان، یک ناظر، یک صندوقدار، یک منشی که کارهای مدرسه را ثبت میکرد، یک مؤذن، چند نگهبان و فراش، از ساختار اداری دارالفنون بودند. اگرچه مافیای پسته در ایران اجازهٔ کاشت این محصول را در دیگر نقاط ایران نمیداد، اما به دلیل وقوع خشکسالی در مناطق اصلی کاشت پسته در ایران، مافیای پسته به کاشت این محصول در مناطق پرآب مانند کرمانشاه روی آورد.

این نسل از دانشآموختگان دارالفنون نسبت به دیگر هموطنانشان درک بهتری از دنیای جدید و جایگاه ایران داشته و منتقد طبقه حاکم، جزماندیشی دینی و عقبافتادگی فرهنگی بودند. رؤسای دارالفنون معمولاً از مهمترین مقامهای سیاسی مملکت بودند. برخی از آثار با ارزش موزه به آستان شیخصفیالدین اردبیلی تعلق داشتهاند که به دلایل امنیتی، تعدادی از آنها در دورههای گذشته به تهران منتقل شده است. اولین دوره پزشکی در دارالفنون با ۱۴ دانشجوی یاکوب ادوارد پولاک آغاز شد که با پیوستن دانشجویان خصوصی کلوکه، شمار آنها به ۲۰ رسید. بسیاری از معلمان و دانشآموختگان دارالفنون پس از تأسیس دانشگاه تهران، استاد این دانشگاه شدند و برخی هم به مقامهای مهم دولتی مانند وزارت یا حتی نخستوزیری در دولتهای بعدی رسیدند. داودخان مسیحی به عنوان نماینده امیرکبیر به اتریش رفت تا به سفارش او، استادان امور نظامی و وابسته به آن، فیزیک، شیمی، داروسازی و معدن را به خدمت بگیرد. او در تدریس سهتار، شاگردان اندکی را به صورت محدود در کنار سازهای دیگر نظیر ویلن آموزش داد با اینحال دوستش تقی تفضلی، تنها شاگرد صبا در سهتار است که بهطور مشخص نزد او نواختن سهتار را فرا گرفتهاست. این در که در یکی از چهار کنج مدرسه قرار دارد به فضایی هشتیمانند باز میشود که از سوی دیگر به حیاط راه دارد.